Qui era Jane Jacobs i què són les ‘Jane Walks’?

Qui era Jane Jacobs i què són les ‘Jane Walks’?

Jane Butzner Jacobs (1916-2006) va ser una activista i divulgadora científica teòrica de l’urbanisme i activista politicosocial, nascuda als Estats Units. La seva obra més influent va ser The Death and Life of Great American Cities, publicada al 1961, on critica durament les pràctiques de renovació urbana dels anys cinquanta, aportant idees innovadores i encara vigents sobre com funcionen les ciutats, com evolucionen i com fracassen. L’autora defensava els usos mixtes, l’espai públic i la diversitat dins les ciutats, en contraposició a l’onada de modernisme i planificació que apostava per la ciutat racional i zonificada caracteritzada per grans polígons d’habitatges, zones comercials i zones de treball connectades per grans vies de comunicació basades en l’automòbil.

Els recorreguts i passejos de Jane Jacobs van sorgir a partir de la seva mort, quan es va formar a Toronto l’associació Jane’s Walk per cuidar i divulgar el seu llegat i les seves idees. Des de l’any 2007, per tant, es celebren aquests passejos en diferents barris de diverses ciutats del món durant el primer cap de setmana del mes de maig.

jjw_logo_2012-1_web

Aquestes passejos locals són una sèrie de recorreguts urbans per observar, compartir, escoltar i aprendre dels diferents barris a través de la mirada de l’activista. Aquests recorreguts intenten oferir una mirada personal sobre la cultura local, la història social i els problemes urbanístics del barri, ja que Jacobs defensava fermament que els habitants del barri són les persones que entenen millor com funciona i que aquest coneixement és necessari per millorar-lo i enfortir-lo.

D’aquesta manera, aquestes passejades són un reconeixement al llegat i a les idees de Jacobs, que defensa el disseny i la construcció de les ciutats centrades en les persones que hi viuen, i fan allò que l’activista urbana va promoure al llarg de la seva vida: l’exploració i el coneixement dels barris i els seus veïns a través de la defensa dels espais de vianants i “l’alfabetització urbana”.

A l’estat espanyol, aquests passejos van començar el 2010 a Madrid i, actualment ja són varies les ciutats on es duen a terme. A Barcelona,  el passat mes de maig va tenir lloc el sisè  Jane’s  Walk, aquest cop  a la ciutat veïna Santa Coloma de Gramenet, organitzat pel Col·lectiu Punt 6, un col·lectiu de dones interdisciplinàries que té per objectiu “repensar les ciutats, els barris i les arquitectures per afavorir una vida sense discriminacions de cap tipus”. 

Al final, el que uneix totes les passejades és la intenció de motivar als ciutadans a que surtin a explorar els seus barris per conèixer la seva història, les seves problemàtiques actuals i les seves potencialitats de cara al futur. L’objectiu final és el d’aprendre sobre lo conegut i imaginar millors ciutats, a l’hora que celebrar l’habitabilitat i caminabilitat d’aquestes.

Per acabar amb el post us deixem amb aquesta imatge, realitzada per James Gulliver Handcock, on es recullen molt bé algunes de les idees de l’activista. També podeu veure la imatge amb millor qualitat i detall aquí.

Jane Jacobs ideas

 

About the Author

Leave a Reply

He llegit i accepto l'Avís Legal i la Política de Privacitat
*

captcha *