Placemaking: la participació ciutadana en la transformació urbana

Placemaking: la participació ciutadana en la transformació urbana

Ja fa temps que en sentim parlar i segurament molts ja ho coneixeu, però des d’URBANing hem volgut dedicar un article a aquest concepte cada vegada més habitual i que és un dels pilars fonamentals en la nostra manera de treballar.

Què és el placemaking?

El placemaking és una nova manera de treballar a l’hora planificar, gestionar i dissenyar els espais urbans. Es tracta d’incloure els usuaris de l’espai públic en els processos de transformació de la ciutat.

Tradicionalment, l’espai urbà s’ha planificat, gestionat i dissenyat com un mer tràmit on la comunitat interessada rarament ha pogut col·laborar en el procés de transformació dels llocs que habiten. Evidentment, els tècnics som qui millor podem repensar els espais urbans, però és innegable que les persones que més els coneixen són les que els utilitzen en la seva quotidianitat. Repensar els espais i enfrontar els desafiaments comuns en els processos de transformació urbans des d’un punt de vista enriquit per la col·laboració entre polítics, tècnics i ciutadans és molt positiu i ofereix una anàlisi i un resultat molt més encertat i eficient.

El placemaking, doncs, és alhora un concepte i una eina de treball que reivindica el paper dels usuaris de l’espai públic en els processos de planificació, gestió i disseny de l’entorn urbà. Per a molts dissenyadors, urbanistes i fins i tot alguns polítics és, cada vegada més, una filosofia de treball.

convergencia de disciplinas sobre un lugar/ Font: pps

URBANing i el placemaking

A URBANing solem rebre encàrrecs de diverses administracions públiques per fer anàlisis i propostes de diferents àmbits urbans que requereixen actuacions de millora, i establir posteriorment les estratègies d’actuació per a la transformació d’aquests àmbits. En aquests complexos processos d’anàlisi, el placemaking ens és molt útil. Com ens movem pels espais lliures? On juguen els nens? Quins carrers preferim o evitem? Estan ben col·locats els passos de vianants? On ens parem a xerrar quan ens trobem un conegut? Hi ha moltes qüestions fonamentals a l’hora de dissenyar la transformació de l’espai lliure que no es poden respondre sense l’ajuda dels seus usuaris. La participació ciutadana en els processos urbans és, alhora, un dret i un deure de les persones, i nosaltres no el volem passar per alt.

 

Per acabar, no podem parlar del placemaking sense mencionar Project for Public Spaces, que fa dècades que promouen i potencien els processos de col·laboració i participació ciutadana en les transformacions urbanes. Us recomanem que els hi feu una visita aquí

About the Author

Leave a Reply

He llegit i accepto l'Avís Legal i la Política de Privacitat
*

captcha *