El turisme: una oportunitat per aconseguir un futur més sostenible?

El turisme: una oportunitat per aconseguir un futur més sostenible?

world tourism day 2015

El 27 de setembre es va celebrar el Dia Mundial del Turisme (DMT)  que, aquest any, presenta especial atenció a la contribució del turisme com un dels pilars fonamentals per aconseguir un futur més sostenible per a tots: el desenvolupament comunitari.  D’aquesta manera, el tema d’enguany és “Mil milions de turistes, mil milions d’oportunitats”.

Els seus inicis es remunten a l’any 1980, i la data establerta és idònia donat que coincideix amb el final de temporada alta a l’hemisferi nord i a l’inici d’aquesta temporada a l’hemisferi sud. El propòsit principal d’aquest dia és profunditzar en la sensibilització respecte la importància del turisme i el seu valor social, polític, cultural i econòmic.

Aquesta importància es justifica pel fet que el turisme representa prop del 10% del PIB mundial, genera un de cada 11 llocs de treball al món i és un sector fonamental de generació d’ingressos en les economies emergents i en desenvolupament. Per tant, és una de les principals activitats econòmiques de molts països i, alhora, un dels majors desafiaments pels destins turístics més importants, on aconseguir una oferta turística sostenible minimitzant els impactes negatius que el turisme té en aquestes zones és essencial.

Aprofitant la reflexió que suscita aquest dia, ens agradaria remarcar la importància de la incidència que té en el dia a dia i, en definitiva, en la qualitat de vida dels residents d’un destí turístic de primer ordre com és Barcelona.

La ciutat comtal és un dels destins predilectes per a fer turisme i un dels indrets del món més sol·licitats per totes aquelles persones que decideixen anar de viatge, essent  el seu aeroport  el desè més utilitzat d’Europa i havent acollit, durant l’any 2014, més de 16,7 milions de turistes. D’aquesta manera, la massificació turística de la ciutat ha portat a un ús intensiu de tots els carrers i espais de la ciutat, amb tots els problemes de convivència entre residents i turistes que això comporta.

Per aquest motiu, a URBANing creiem que és important estudiar la incidència del turisme a la ciutat per tal d’entendre aquest fenomen d’una manera global i objectiva, i comprendre quines implicacions té aquest per al comerç, l’economia i els residents de la ciutat. A més, un cop enteses les implicacions del turisme, creiem que s’hauria de trobar un equilibri entre els impactes negatius i positius del desenvolupament turístic pel que fa als interessos socials, econòmics i ecològics de la ciutat. D’aquesta manera, estaríem parlant d’un  turisme sostenible i de qualitat, que és aquell que genera un baix impacte sobre el medi ambient i la cultura local, alhora que contribueix a generar ingressos i llocs de treball per a la població local. Aquest tipus de turisme permet gaudir d’un intercanvi d’experiències positiu entre residents i visitants, donant èmfasi a l’economia, i basant-se en la cultura local, els recursos naturals i el patrimoni cultural.

La Rambla de Bcn / Font: Lydia Cazorla

About the Author

Leave a Reply

He llegit i accepto l'Avís Legal i la Política de Privacitat
*

captcha *