Beneficis d’una ‘Smart City’ o Ciutat Intel·ligent

Beneficis d’una ‘Smart City’ o Ciutat Intel·ligent

world environment dayAquest diumenge va ser el Dia Mundial del Medi Ambient. Aquest dia va ser establert per l’Assemblea General de les Nacions Unides (NNUU), a la seva resolució el 15 de desembre de 1972, amb la que es va donar inici a la Conferència d’Estocolm, Suècia, amb el medi ambient com el seu tema central. Es celebra anualment el 5 de juliol des de 1973.

Segons les NNUU, l’objectiu d’aquest dia es “fomentar la sensibilització mundial sobre el medi ambient i promoure l’atenció i acció política al respecte”. D’aquesta manera, es busca donar una cara més humana als temes ambientals, motivar que les persones es converteixin en agents actius del desenvolupament sostenible i equitatiu, promoure el paper fonamental de les comunitats al canvi d’actitud cap a temes ambientals, i fomentar la cooperació, la qual garantirà que totes les nacions i persones gaudeixin d’un futur més pròsper i segur.

Aprofitant la reflexió que aquests dia suscita, ens agradaria parlar-vos de la Smart City o Ciutat Intel·ligent i els beneficis que aquesta pot portar per al medi ambient i els ciutadans.

En primer lloc, es considera Smart City l’aplicació del potencial de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per trobar solucions innovadores a la complexitat i als problemes i reptes que han d’afrontar les ciutats actualment.

Els projectes tecnològics enfocats a la construcció de ciutats intel·ligents engloben moltes àrees com la mobilitat, l’eficiència energètica, l’educació, la salut, la seguretat, l’urbanisme, etc. En tots els casos, es generen beneficis per als seus residents. Alguns dels més palpables són:

Milloren la mobilitat: les iniciatives en aquest sentit es centren en millorar el trànsit de vehicles, disminuir embussos, facilitar els desplaçaments en transport públic, evitar grans esperes o dissenyar espais que afavoreixin el desplaçament a peu de les persones.

Promouen l’eficiència energètica  a l’hora de generar, distribuir i consumir energia.

Preserven l’entorn a través d’iniciatives com la inversió en sistemes que optimitzen el consum d’energia, la creació d’espais verds i la promoció del vehicle electrònic o de les energies renovables.

Són més habitables, ja que la planificació de les ciutats intel·ligents te per objectiu la comoditat dels seus habitants. Algunes maneres d’aconseguir-ho són mitjançant la millora de la gestió de l’aigua, més seguretat, existència d’espais oberts, recollida de residus més neta, més zones verdes, etc.

Smart City

D’aquesta manera, les Smart cities són el resultat de la necessitat cada vegada més imperiosa d’orientar la nostra vida cap a la sostenibilitat. D’aquesta manera, aquestes ciutats es serveixen d’infraestructures, innovació i tecnologia per disminuir el consum energètic i reduir les emissions de CO2.

Quines són les ciutats més intel·ligents del món?

L’Índex IESE Cities in Motion (ICM) 2015, elaborat pel Centre de Globalització i Estratègia del IESE, avalua, a partir de 66 indicadors, quin és el nivell de desenvolupament de 148 ciutats en deu àrees diferenciades: governança, planificació urbana, gestió pública, tecnologia, medi ambient, projecció internacional, cohesió social, mobilitat i transport, capital humà i economia. A la imatge següent poden veure’s quines són les tres ciutats que lideren cada una de les dimensions mencionades.

Indicadors

Finalment, l’estudi determina que Londres és la ciutat més intel·ligent del món, seguida per Nova York, Seul, París i Amsterdam. A la segona part del ranking apareixen Viena, Tokio, Ginebra, Singapur i Munich, que ocupen les posicions de la 6 al 10 respectivament. Pel que fa a Espanya, les ciutats millor situades són Barcelona i Madrid, ostentant el 34è i 35è lloc respectivament.

Per a més informació, podeu descarregar l’indicador aquí!

About the Author

Leave a Reply

He llegit i accepto l'Avís Legal i la Política de Privacitat
*

captcha *